Juanjo

door Marissa

Afgelopen week waren Juanjo (Juan José) en zijn Nederlandse pleegmoeder Paulina bij ons te gast. Paulina runt een vakantiecentrum voor o.a. mensen met een verstandelijke beperking in Zuid-Spanje. Ze waren wel even aan rust toe en kwamen daarom bij ons vakantie vieren.

Om zoveel mogelijk tijd te hebben om vakantie te vieren hadden Juanjo en Paulina er voor gekozen om met ons mee warm te eten. Ze eten vegetarisch en glutenvrij dus we hebben deze week ons best gedaan om op die manier te koken. Ik vind het erg leuk om te helpen met koken en heb deze week veel groenten gesneden.

Omdat de zorg voor Juanjo heel veel energie kost hebben we deze week een paar keer op Juanjo gepast zodat Paulina even tijd voor zichzelf had. Voor Juanjo is het moeilijk om zich ergens lang op te concentreren en hij vindt niet zoveel dingen leuk. Wat Juanjo wel heel leuk vindt is muziek en met name liedjes die ze zingen bij de Flamenco. We hebben daarom Spaanse muziek met hem gedraaid, proberen mee te zingen en een Spaans televisieprogramma gekeken wat lijkt op The Voice Kids maar dan met alleen flamencomuziek.

Juanjo houdt wel erg van autorijden en daarom is Simon een paar keer een stuk met hem in de omgeving gaan rijden. Samen hebben ze hier van genoten en o.a. gelet op de vrachtwagens (camions) die ze tegenkwamen.

Juanjo spreekt bijna niet meer, iets wat hij vroeger wel wat deed. Thuis is hij daarmee aan het oefenen en hij had allemaal plakbordjes meegenomen met Spaanse woorden om te oefenen. Dat vond ik ook heel leuk. Ik heb deze week weer een aantal nieuwe woorden geleerd zoals nadar (zwemmen) en andar (wandelen). Het favoriete woord van Juanjo is comer (eten). Op zich wel logisch want eten is iets wat hij wel erg fijn vindt.

We hebben ook een aantal uitstapjes gemaakt met Paulina en Juanjo. We zijn een dagje naar Alicante geweest, we hebben met de grote 4×4 auto van Paulina een prachtige tocht gemaakt door het natuurpark Sierra de la Pila waar we ook nog een nieuwe geocache hebben gevonden en we zijn twee keer naar de warme baden van Fortuna geweest. Een keer op een avond toen het donker werd en nog een keer op een ochtend omdat Juanjo en ik het zo leuk vonden.

Het was een geweldige week Juanjo en Paulina 🙂 Ik hoop dat jullie nog een keer terugkomen en misschien komen we wel een keer bij jullie in Zuid-Spanje langs.

MARISSA

Misschien vind je dit ook leuk