Drie koningen

door Marissa

Drie koningen (Tres Reyes Magos) is in Spanje een groot feest. Het is een beetje vergelijkbaar met het Nederlandse Sinterklaasfeest, maar dan zonder het zwarte pieten probleem.

Op 5 januari vindt de intocht van de drie koningen plaats. In Alicante worden de drie koningen met hun boot ontvangen in de haven van Alicante. Daarna gaan ze naar de arena van Alicante waar ze de speciale gasten zijn van een grote show.

Koning Balthasar komt van oorsprong uit Afrika en heeft een gekleurde huid. Ook zijn hofhouding heeft een gekleurde huid. Het zwarte pieten probleem kent men daarom in Spanje niet.

’s Avonds is er een grote optocht door de straten van Alicante. Er zijn veel praalwagens. En elke koning heeft een eigen praalwagen voor zichzelf en zijn hofhouding. Vanaf de praalwagens worden er snoepjes naar de kinderen gegooid. De kinderen maken in de week van drie Koningen van papier een soort tuit die ze tijdens de optocht gebruiken om de snoepjes in op te vangen. Achter de parade aan rijdt vaak een reclamekaravaan. Aan de kinderen worden sponsorcadeautjes uitgedeeld.

Net als in Nederland de kinderen een brief schrijven aan Sinterklaas, schrijven de Spaanse kinderen een brief aan de drie koningen met daarin hun wensen. Goed gedrag in het afgelopen jaar geeft meer kans op een cadeau.

In Nederland worden stoute kinderen in een juten zak meegenomen naar Spanje. In Spanje krijgen stoute kinderen zwarte kolen in plaats van cadeautjes. Maar dat is niet echt een straf want de steenkool wordt gemaakt van suiker.

Op 5 januari zetten de Spaanse kinderen na de optocht hun schoen. Als ze zich het afgelopen jaar goed hebben gedragen vinden ze de volgende dag cadeaus in hun schoen.

Rond 6 januari kun je bij de Spaanse bakkers een krans kopen gevuld met chocoladeroom. Dit wordt de Roscón de Reyes genoemd. In de krans zit als verrassing (la sorpresa) ook nog een figuurtje verstopt.

MARISSA

Misschien vind je dit ook leuk