De Vuelta en de politie

door Marissa

De wielerronde van Spanje, de Vuelta, is dit weekend begonnen. De eerste drie ritten waren bij ons in de buurt. Daar moest ik natuurlijk bij zijn.

De rit van vandaag ging van Ibi naar Alicante. We gingen eerst naar Aspe dat op een half uur rijden van Vakantie bij Marissa ligt. Met een klapstoeltje en een koelbox vonden we een prachtig plekje langs een brede weg. We zaten vlak voor een rotonde zodat de wielrenners wel moesten afremmen en we hen goed konden zien.

Op de rotonde stond een politieagent die er voor moest gaan zorgen dat het gewone verkeer niet op de weg zou kunnen  als de wielrenners voorbij zouden komen. Hij had het er maar druk mee.

We zaten ongeveer drie kwartier voordat de wielrenners voorbij zouden komen al op onze plaats en tot onze verbazing waren we niet de eerste toeschouwers. Vaak komen Spanjaarden pas op het laatste moment.

Al snel kwamen er wagens van de organisatie van de Vuelta en ploegleidersauto’s langs. En heel veel politie. In prachtige grote auto’s van de Guardia Civil en heel veel agenten op de motor. Er was dus best veel te zien. Met mijn camera heb ik heel veel foto’s gemaakt. Die kun je hieronder zien.

Nadat ik een broodje had gegeten kwamen er motoragenten voorbij die de rotondeagent duidelijk maakten dat er wielrenners aankwamen. Dus ging de rotondeagent alle auto’s die de weg op wilden tegenhouden. En ja hoor 10 minuten later kwam de kopgroep langs. Drie Spaanse wielrenners die heel hard fietsten. De agent op de rotonde was heel hard aan het fluiten en aan het zwaaien met zijn armen om de wielrenners te laten weten dat ze niet rechtdoor konden.

Na ongeveer zes minuten kwamen de andere wielrenners, het peleton, langs. Wel zo’n 100 wielrenners. De wielrenners van de Nederlands ploeg Jumbo-Visma fietsten bij elkaar. Het peleton fietste niet zo hard als de koplopers, maar ook zij waren zo voorbij.

Weer 10 minuten later kwam er een busje van de organisatie langs. Er sprong iemand uit het busje die een bord van de Vuelta van de rotonde verwijderde. Dat was slim, zo was alles weer opgeruimd en konden de gewone auto’s weer op de weg rijden en kon de rotondeagent gaan uitrusten.

Wij zijn daarna naar Alicante gereden waar de finish van deze etappe was. Daar was het al een drukte van belang hoewel het nog wel ruim twee uren zou duren voordat de winnaar over de streep zou komen. Er stonden ook hele grote schermen waar je de etappe op kon volgen.

Heel erg gezellig allemaal en veel blije mensen. Je kon ook heel veel spullen van de Vuelta kopen. Er was ook een wielerwedstrijd voor kinderen die onder luid gejuich van het publiek over de finish kwamen. Ook kwam er nog een kleine reclamekaravaan voorbij. Er werden veel petjes en flesjes in het publiek gegooid.

En toen was het eindelijk zover. De wielrenners kwamen er aan. Ik stond met Gerda vlak bij de finish en kon het goed zien. Het werd een massasprint, heel veel renners kwamen tegelijk op de finish af. Tsjonge wat ging dat snel. Een Ierse meneer, Sam Bennett, was de snelste. Ik heb nog een foto van hem kunnen maken na de finish. Helaas waren de Nederlandse sprinters niet snel genoeg.

Na de finish hebben we nog veel wielrenners van dichtbij kunnen zien. Helaas geen Nederlandse wielrenners, die waren er al snel vandoor gegaan.

In het park met de wurgvijgen waar we vaak even komen als we in Alicante zijn was een soort van promotiedorp gebouwd. Je kon er allerlei producten gratis krijgen. Ik heb een cap van de Vuelta gescoord van een grote supermarkt. En we kregen allemaal een tros Plátanos de Canarias. Dat zijn hele lekkere bananen die je hier overal kunt kopen.

Ook was er een stand van de politie waar ze dingen lieten zien die de politie kan, zoals afdrukken van je hand maken. Ik mocht nog met een  politieagente op de foto

Het was een prachtige dag met veel wielrenners, veel vrolijke mensen en heel veel politie 🙂

MARISSA

Misschien vind je dit ook leuk